Εντονες αντιπαραθέσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή του συνεδρίου

Εντονες αντιπαραθέσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή του συνεδρίου

Σε μια ατμόσφαιρα έντονης έντασης, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να προτείνει αλλαγές στις ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου και της εκλογής των συνέδρων. Η νέα εισήγηση προτείνει να παραμείνουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων (24/10) και την εκλογή προέδρου (24/11) ως έχουν, ενώ προτείνεται η μεταφορά της ημερομηνίας του συνεδρίου για τις 8-10 Νοεμβρίου. Η προθεσμία για την εγγραφή μελών καθορίζεται στις 25/10, και οι εκλογές για τους συνέδρους θα γίνουν στις 2-3 Νοεμβρίου.

Προτού υπάρξει η εκλογή για τους συνέδρους, θα υποβληθούν πρώτα οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος. Αυτό το σχέδιο φαίνεται να αμφισβητεί τους υπολογισμούς του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμη καθορίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να διεκδικήσει την ακύρωση της απόφασης καθαίρεσής του από την Κεντρική Επιτροπή. Αν ο Κασσελάκης δεν καταθέσει την υποψηφιότητά του μέχρι τις 24/10, το ενδεχόμενο να παραμείνει εκτός διαδοχής είναι ορατό, ιδιαίτερα με την προηγούμενη προθεσμία που του παρείχε περισσότερες δυνατότητες αξιολόγησης των πιθανοτήτων του για την πλειοψηφία στο Συνέδριο.

Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία υποστηρίζεται από τη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και τους “87”, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη μεθόδευση» που προσπαθεί να τροποποιήσει τους βασικούς κανόνες. Γίνεται λόγος ότι η πλειοψηφία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να επιβάλει τις θέσεις της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παύλος Πολάκης συμφωνεί με την πρόταση υπό τον όρο ότι οι ημερομηνίες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την εκλογή αρχηγού θα παραμείνουν αμετάβλητες. Ακόμη, προτείνεται από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη να αποσυνδεθεί η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή του αρχηγού, με προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών στις 19 Ιανουαρίου 2025. Αυτή η πρόταση είχε τεθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση και είχε αναδείξει την έντονη αντίθεση των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Πηγή: naftemporiki.gr