Επισημάνσεις Γεραπετρίτη για τα Δικαιώματα Μειονοτήτων στην Αλβανία

Επισημάνσεις Γεραπετρίτη για τα Δικαιώματα Μειονοτήτων στην Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των κρατών μελών των Δυτικών Βαλκανίων, κατά την προσέλευσή του στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης δέσμης κεφαλαίων που ανοίγει για την Αλβανία, τονίζοντας ότι πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, με έμφαση στα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει μια εποικοδομητική στάση στη διαδικασία ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, παρά τις κρίσεις που υπήρξαν στον τομέα των ευρω-αλβανικών σχέσεων το τελευταίο 18μηνο. Πρόσθεσε ότι αυτή η θέση της Ελλάδας πλέον αποτελεί κοινή δράση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ακόμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικογένειας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ασταθεια στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr