Εσωκομματική κρίση και διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

Εσωκομματική κρίση και διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένη καθώς οι αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζονται με ένταση, εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει σήμερα στις 16.00, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται και οι διαδικασίες για το επερχόμενο συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η συνολική ζυμώση που διαδραματίζεται στο εσωτερικό του κόμματος δείχνει ενδιαφέρον, ωστόσο τα ανοιχτά ερωτήματα είναι πολλά και συνεχώς αναδεικνύονται νέες δυναμικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει δηλώσει «είμαι εδώ», είναι σε διαδικασία σκέψης για το πώς θα προχωρήσει, περί το τέλος της εβδομάδας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, αντίπαλοί του, όπως η Κάτερίνα Νοτοπούλου, έχουν θέσει ζήτημα αναφοράς του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για παραβίαση κανόνων του κόμματος.

Η κούρσα για την αρχηγία του κόμματος συνεχίζεται με την πλευρά των «87» να αναζητά υποψηφιότητα, ενώ ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου και των εκλογών. Αντίθετα, ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ο Νικόλας Φαραντούρης εξετάζει την πιθανότητα, και ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Ο Νίκος Παππάς, επικεφαλής της Κ.Ο., δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για υποψηφιότητα, αν και δεν αποκλείει ότι θα μπορούσε να το σκεφτεί στο μέλλον.

Παράλληλα, δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha καταδεικνύει τον διχασμό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία. Συγκεκριμένα, το 49% των ψηφοφόρων σε γενικό επίπεδο υποστηρίζει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ οι απόψεις μέσα στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένες: 45% συμφωνεί και 45% διαφωνεί.

(Πηγή: Alco / Αlpha TV)

Όσον αφορά την προτίμηση για τον νέο αρχηγό, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 15%, Σωκράτης Φάμελλος με 9%, Νίκος Παππάς με 7% και Παύλος Πολάκης με 6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 31% από το σύνολο των ψηφοφόρων δηλώσει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» και το 29% καταφεύγει στην απάντηση «κανένας».

(Πηγή: Alco / Αlpha TV)

Μέχρι στιγμής, η αξιολόγηση των υποψηφίων φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική εντός του κόμματος, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ηγείται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στον κατώτατο βαθμό κατατάσσονται οι διάφοροι υποψήφιοι όπως οι Νικόλας Φαραντούρης, Κώστας Αρβανίτης, Ρένα Δούρου και Διονύσης Τεμπονέρας με 1% υποστήριξη.

(Πηγή: Alco / Αlpha TV)

Πηγή: naftemporiki.gr