Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, οι ηγέτες συμφώνησαν να οργανώσουν μια κοινή συνάντηση των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, εκφράστηκε κοινή ανησυχία για την πιθανότητα περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην περιοχή και συζητήθηκαν τρόποι για την αποκλιμάκωση της έντασης. Η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπήρξε κεντρικό θέμα, καθώς οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τη σπουδαιότητά του για την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία αυτή εμπλέκει και γαλλικές εταιρείες.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο κ. Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να συμμετάσχει στη Σύνοδο για το μέλλον του ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των δραστηριοτήτων του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η Σύνοδος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια.

Την Κυριακή, επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ, σεϊχη Σαμπάχ Αλ Καλίντ Αλ Σαμπάχ.

Πηγή: naftemporiki.gr