Εξέταση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και η Σημερινή Πολιτική Κατάσταση

Εξέταση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και η Σημερινή Πολιτική Κατάσταση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και στις πρόσφατες δηλώσεις της γειτονικής χώρας. Σε συνέντευξή του στο Mega, σχολίασε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η επικοινωνία πρέπει να έχει στοιχεία ειλικρίνειας, ώστε να εκτονώνονται ενδεχόμενες κρίσεις και να είναι δυνατή η ανοιχτή συζήτηση για τις διαφωνίες.

«Η Χάγη δεν είναι κοντά», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια προσδοκία. Υπογράμμισε, όμως, την επιθυμία να εξεταστούν οι παράμετροι που αφορούν την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που προκάλεσαν ένταση, όπως ο φράχτης στον Έβρο, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνθήκες υψηλής έντασης. Σχετικά με την ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που θεωρεί ότι είναι θετική προσέγγιση. Ωστόσο, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι θέσεις του Ερντογάν είναι απαράδεκτες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr