Η Αναγκαιότητα Αποκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Επίδραση του Διεθνούς Δικαίου

Η Αναγκαιότητα Αποκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Επίδραση του Διεθνούς Δικαίου

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου οργανώθηκε επίσημη διαμαρτυρία προς τη Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός, ανέλυσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν στην πράξη θα οδηγούσε σε ουσιαστική απομάκρυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, τόνισε ότι η αποδοχή μιας τέτοιας κατάληξης θα αποτελούσε μια «διακαή πόθο» της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους, καθώς θα οδηγούσε και σε κρατική αποσύνθεση της Κύπρου.

Στην ομιλία του, κάλεσε όλο τον Ελληνισμό να αντισταθεί με ενότητα στη συντέλεση ενός «ειδεχθούς εγκλήματος» εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς νομιμότητας, επισημαίνοντας την υποχρέωση και της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την Κύπρο. Τέλος, υπογράμμισε πως η τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την υπόσταση και τη προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr