Η ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ειρηνικής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια

Η ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ειρηνικής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη για τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και τονίστηκε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση». Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, ακόμη και όταν αυτό απαιτεί πολιτικό κόστος, αναφέροντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην αναγκαία εξεύρεση διπλωματικών εργαλείων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας. «Η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται, καθώς δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που απαιτείται», ανέφερε, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να πάρει σοβαρά την κατάσταση στα Βαλκάνια ώστε να μην διακινδυνεύσει τη δική της αξιοπιστία ως διεθνής δύναμη. «Εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες», επισήμανε.

Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει τη διπλωματική της δύναμη για την αποκατάσταση της ειρήνης, με αναφορά στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε τη σημασία να καταδικάσουμε την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βία κατά αμάχων.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η περιοχή των Βαλκανίων έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά και σημαντικούς κινδύνους. Πρότεινε μια νέα προσέγγιση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει στρατηγικές σταδιακής διεύρυνσης.

Πηγή: naftemporiki.gr