Η Ελλάδα ενισχύει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα ενισχύει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις διαχρονικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του εργασιακού πρωινού που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση συγκέντρωσε υπουργούς από την ΕΕ και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και την ενσωμάτωσή τους στην ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, δίνει προτεραιότητα σε κρίσιμους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα, ειδικά υπό το πρίσμα των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την πολιτική στήριξη της Ελλάδας προς τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η προσχώρηση αυτή απαιτεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ο σεβασμός προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, καθώς και οι καλές σχέσεις γειτονίας, είναι κρίσιμα για τον δρόμο προς την ένταξη.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη έμφασης στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σκοπεύει να στηρίξει αυτές τις χώρες, προσφέροντας τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της στην ΕΕ για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, ανέφερε πως η εκπλήρωση των κριτηρίων εξαρτάται από τις ίδιες τις χώρες.

Πηγή: naftemporiki.gr