Η Ελλάδα σε εγρήγορση λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα σε εγρήγορση λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη

Μετά την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα και τη συνακόλουθη ανησυχία για το μεταναστευτικό, στην Αθήνα επικρατεί εγρήγορση και η ελληνική κυβέρνηση αναζητά συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φέρει το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα αναφερθεί στο μεταναστευτικό κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο σάκος του μποξ” και θα επιδιώξει να μην επιρρύπτεται το πρόβλημα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Η παρακολούθηση των εξελίξεων στη γεωπολιτική σκηνή είναι συνεχής, με τον πρωθυπουργό να έχει αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη Γερμανία και την Αυστρία. Η ένταση στην ευρωπαϊκή συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό, όπως δείχνει η Ολλανδία που εξετάζει αυστηρότερα μέτρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.

Σημαντική είναι η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η διατήρηση σταθερών σχέσεων με την Τουρκία και η αποφυγή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιώτοπουλος, συμμετέχει σε υψηλού επιπέδου διάσκεψη στη Γερμανία με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό, όπου και είχε συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε τις Καστανιές και τόνισε την θωράκιση του Έβρου, αναφερόμενος στην ανάγκη επέκτασης του φράχτη και την πρόσληψη συνοριοφυλάκων.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση των Αθηνών δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει σε διπλωματικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν τις εθνικές θέσεις και θα προασπίσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Πηγή: naftemporiki.gr