Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς

Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη είδηση από τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ, είναι η αλλαγή ενός γνωστού αριστερού δόγματος: η παύση του μηδενικού δανεισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αναζητήσει δανεικά, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για αγύριστα χρήματα.

Παρόλη την θεσμική του θέση που τον περιορίζει να μιλήσει ελεύθερα, ο Παππάς επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, υποδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ ως πιθανό συνεργάτη. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών με έξι υποψηφίους για την ηγεσία, και αν και όλοι δημόσια απορρίπτουν τις συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικά ενδέχεται να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μετακίνησης απογοητευμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Χρηματιστήριο, οι προσδοκίες πάλι διαψεύστηκαν. Ο Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου, όμως η αγορά αναζητούσε κάτι περισσότερο, όπως την επιστροφή στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ούτε φέτος, αφού δεν προγραμματίζεται άλλο report από τον αμερικανικό οίκο για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2024.

Η αγορά αντιδρά στο συναισθηματικό της επίπεδο, με το μούδιασμα να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους επενδυτές. Αφού προεξοφλήθηκε η αναβάθμιση, τώρα φαίνεται ότι το συναίσθημα έχει παγώσει, δημιουργώντας σημαντική αναστάτωση.

Φήμες για κινήσεις στον τομέα των κατασκευών πλανώνται στην αγορά. Δύο εταιρείες, η Δομική Κρήτης και η ΕΚΤΕΡ, φημολογείται ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν πτυχίο 7ης τάξης προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από μεγάλα έργα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η εξαγορά άλλης εισηγμένης εταιρείας-κελύφους με ήδη επιβεβαιωμένο πτυχίο 7ης τάξης. Αν τελικά αυτές οι κινήσεις ευοδωθούν, μένει να φανεί.

Η κατάσταση αυτή στο Χρηματιστήριο ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών θεωρούσε ότι η επιστροφή στο investment grade ήταν δεδομένη, κάτι που πλέον αμφισβητείται.

Πηγή: newsbomb.gr