Η Οικονομική Ανισότητα στην Ελλάδα και η Ζωή των Πολλών στους Λίγους

Η Οικονομική Ανισότητα στην Ελλάδα και η Ζωή των Πολλών στους Λίγους

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι η υπερκέρδη που παράγονται στην Ελλάδα ευνοούν μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού. Σχολιάζει ότι «για τους πολλούς η πραγματικότητα είναι μειωμένοι μισθοί, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, όπως βιώνουμε καθημερινά στο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες σημειώνουν ρεκόρ κερδών, με τα καθαρά κέρδη τους στο πρώτο εξάμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 14,5% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας στα 5,79 δισ. ευρώ. Οι λειτουργικές κερδοφορίες τους παρουσίασαν αύξηση 15% στα 7,58 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος ανέβηκε κατά 6,1% και άγγιξε τα 47,33 δισ. ευρώ.

Η Νέα Αριστερά προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εισηγμένων εταιριών, επισημαίνοντας ότι «η τεράστια κερδοφορία συγκεκριμένων τομέων είναι η άλλη όψη της έκρηξης του κόστους ζωής και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους». Υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «φορολογηθεί πραγματικά ο πλούτος των λίγων», και προσθέτει ότι απαιτείται ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση της πλειοψηφίας από μια μικρή ομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr