Καθέλκυση της Φρεγάτας Νέαρχος για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας

Καθέλκυση της Φρεγάτας Νέαρχος για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας

Σήμερα πραγματοποιείται η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», η δεύτερη φρεγάτα FDI ΗΝ, γνωστής ως Belh@rra, που ανήκει στην κλάση «Κίμων» και κατασκευάζεται από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Στην τελετή παρίσταται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Η φρεγάτα «Νέαρχος» διαθέτει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος περίπου 122 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 120 ατόμων. Η φρεγάτα ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως τον ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), το προηγμένο σόναρ CAPTAS-4 για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς και το ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Η απόκτηση αυτών των τριών σύγχρονων φρεγατών θα ενισχύσει σημαντικά τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντας τη δυνατότητα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «Κίμων» αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων» θα παραδοθούν στα τέλη του 2025.

Πηγή: naftemporiki.gr