Λευκωσία ετοιμάζεται για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας

Λευκωσία ετοιμάζεται για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας

Η Λευκωσία προχώρησε στην έγκριση «πράσινου» φωτός για την ανάκτηση του εσόδου σχετικά με την κατασκευή του καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η ετήσια χρηματοδότηση του έργου ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα χρηματικά ποσά θα προέρχονται από τα έσοδα που θα προκύψουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, καλύπτοντας την περίοδο από το 2025 έως το τέλος του 2029. Σε περίπτωση που οι δαπάνες του φορέα υλοποίησης ξεπεράσουν το ποσό των 125 εκατ. ευρώ που προορίζεται για κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας, το επιπλέον ποσό θα καλυφθεί με την ανάκτηση εσόδων κατά τη φάση λειτουργίας της διασύνδεσης.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση του Παπαναστασίου ανοίγει το δρόμο για την τροποποίηση της σχετικής απόφασης της Κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕΚ). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαναστασίου δεν ανέφερε τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, όπως τον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου. Αυτές οι αποφάσεις αναμένονται να παραπεμφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: naftemporiki.gr