Νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Ελλάδα

Νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Ελλάδα

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, ιδρύεται η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.) στην Ελλάδα. Η νέα υπηρεσία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση σε βάθος οργανωμένων εγκληματικών ομάδων και των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι προσωπική του δέσμευση και τόνισε τη σημασία της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος ως βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Δ.Α.Ο.Ε. θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις με βάση εμπειρίες και προτάσεις από άλλες χώρες, στέλνοντας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην καταπολέμηση αυτού του είδους εγκληματικότητας.

Η νέα Διεύθυνση θα συνεργάζεται με διεθνείς φορείς και αρχές, προκειμένου να ενοποιηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και να επιτευχθεί η ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών. Ειδικότερα, θα αναπτύξει εντατική συνεργασία για την κατανόηση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στον τομέα των παράνομων δραστηριοτήτων.

Η Δ.Α.Ο.Ε. περιλαμβάνει επτά Υποδιευθύνσεις, οι οποίες εκτείνονται σε διάφορες πτυχές της εγκληματικής δραστηριότητας. Ανάμεσά τους είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής, καθώς και η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων. Επιπλέον, η λειτουργία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης θα ενισχύσουν περαιτέρω την αναγκαία γεωγραφική διάσταση της επιχείρησης.

Η ίδρυση της Διεύθυνσης αποτελεί ένα κομβικό βήμα εντός της στρατηγικής αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και στηρίζεται στην αναγνώριση της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο έχει διασυνοριακά χαρακτηριστικά. Με τη δημιουργία της, η Ελληνική Αστυνομία αναβαθμίζει τη δυνατότητά της να συντονίζει και να εκτελεί επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Πηγή: naftemporiki.gr