Νίκος Ανδρουλάκης Νικητής στις Εκλογές του ΠΑΣΟΚ με Στρατηγική Αυτόνομη Πορεία

Νίκος Ανδρουλάκης Νικητής στις Εκλογές του ΠΑΣΟΚ με Στρατηγική Αυτόνομη Πορεία

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό περίπου 60%, έναντι του Χάρη Δούκα, ο οποίος απέσπασε το 40%. Συνολικά, 212.269 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας μείωση 28,5% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν 303.223. Οι ψηφοφόροι του κόμματος ψήφισαν τον πρόεδρο που προσφέρει σταθερότητα και αυτόνομη πορεία, σε αντίθεση με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος εκπροσωπούσε μια πιο κεντροαριστερή κατεύθυνση με αβέβαιη έκβαση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων από άλλες υποψηφιότητες του πρώτου γύρου, όπως εκείνους της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη. Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας κατάφερε να προσελκύσει ελάχιστους ψηφοφόρους από τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Η νίκη του Ανδρουλάκη εκτεινόταν σε όλες τις περιφέρειες και μάλιστα κέρδισε τους ψηφοφόρους του Λεκανοπεδίου και του Δήμου Αθηναίων, περιοχές όπου είχε δυσκολευτεί την πρώτη Κυριακή.

Εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό αποχής, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές των βόρειων και νότιων προαστίων, όπου οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου δεν προσήλθαν στην κάλπη. Σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων εξέφρασε την αδιαφορία τους, εφόσον δεν επικεφαλής ήταν ο επιθυμητός υποψήφιος τους. Γενικότερα, οι διαφορές μεταξύ των τάσεων του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κέρδισε το στοίχημα της ενότητας και πολιτισμένης αντιπαράθεσης, αν και η συμμετοχή ήταν περιορισμένη στον πρώτο γύρο. Παρά την επιτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά και δεν έχει εκμεταλλευτεί τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ανδρουλάκης εξασφάλισε σταθερότητα για το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, προκειμένου το κόμμα να ανακτήσει τη δύναμή του, χρειάζεται να υιοθετήσει νέο αφήγημα. Μια ενδεχόμενη νίκη επί της Νέας Δημοκρατίας θα απαιτήσει συνεργασία σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και ενδεχομένως εκλογικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία και την υπερδεξιά παράταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη και του πρότεινε συνάντηση, γεγονός που υποδηλώνει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr