Ο ΟΗΕ καλείται να στηρίξει τα ψηφίσματά του για την Κύπρο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος

Ο ΟΗΕ καλείται να στηρίξει τα ψηφίσματά του για την Κύπρο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, υπογραμμίζει την ανάγκη υποστήριξης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό, αναφέροντας ότι πρέπει να εξασφαλίσουν την ουσιαστική τους εφαρμογή. Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, παραθέτει λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει οι Τουρκικές δυνάμεις στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Η κ. Μιχαήλ σημειώνει ότι από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, έχουν καταγραφεί 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου. Η επιστολή της τονίζει την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών και της ουδέτερης ζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά την ασφάλεια και τις προσπάθειες για ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Η πρέσβης αναφέρεται επίσης στη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου από την Τουρκία και επισημαίνει ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επιστολή αναφέρει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει μια “λύση δύο κρατών” και αμφισβητεί την αξιοπιστία των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν αυτά δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της.

Αναφέρεται ότι η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο έχει προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία. Η κ. Μιχαήλ τονίζει την ανάγκη για τα Ηνωμένα Έθνη να επιδείξουν εγκράτεια και να προστατεύσουν την κυριαρχία των κρατών που δέχονται επιθέσεις, ανεξαρτήτως χρόνου και προέλευσης των επιθέσεων.

Η αποσταθεροποιητική ρητορική και οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως η παράνομη μετατροπή της περιοχής της Αμμοχώστου, αγνοούν τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποκαλύπτουν την περιφρόνηση της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο. Η επιστολή υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο απαιτεί μια αυστηρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος.

Πηγή: newsbomb.gr