Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα προσδοκά να γίνει μια γέφυρα, ένας έντιμος μεσολαβητής μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, καθώς και της Ανατολής και της Δύσης. Η προσέγγιση που επιδιώκεται βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις μέσα από τη συνεργασία και τη συμπερίληψη.
Αναλυτικότερα, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της ηγεσίας για το κοινό καλό και παρέθεσε το κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, που σημαίνει «Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς». Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι κρίσιμος για την παγκόσμια τάξη και η φωνή των Ε10 είναι απαραίτητη, ειδικά σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πιο περίπλοκες από ποτέ.
Σημείωσε ότι οι τρέχουσες κρίσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια παγκοσμίως. Επισήμανε ότι η τάση διάβρωσης σεβασμού προς το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι επικίνδυνη, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ιστορικά αντιδράσει προληπτικά στους κινδύνους.
Η εφαρμογή των κανόνων του Χάρτη αποτελεί κομβικό μέσο για την επίτευξη της ειρήνης. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η σωστή εφαρμογή τους, απαιτείται και η ηγεσία. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ηγεσία πρέπει να προάγει τις αξίες και να επιδιώκει αλλαγές που θα εμπνεύσουν άλλους να συνεργαστούν για έναν καλύτερο κόσμο.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη προτεραιοποίησης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, με στόχο να ακούγονται όλες οι φωνές. Η πολυμέρεια παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση για ένα μέλλον όπου θα prevails peace και θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων.
Πηγή: naftemporiki.gr