Ο Σεβασμός στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως Προϋπόθεση για την Ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Σεβασμός στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως Προϋπόθεση για την Ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

«Σήμερα, είμαι εδώ ως ένας μειονοτικός Έλληνας ευρωβουλευτής, που προέρχεται από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά γεννήθηκε σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η χώρα συνεχώς απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ, Φρέντι Μπελέρης, στην πρώτη του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία δείχνει το πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε “βόμβες ολοκληρωτισμού” στα θεμέλια ενός δημοκρατικού κράτους», πρόσθεσε ο Μπελέρης. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνοντας ότι «ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών».

Ανέφερε επίσης την αναγκαιότητα να μην υποχωρήσει η Ε.Ε. στις κοινές της αξίες: «Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε αυτομάτως και ήττα των κοινών μας αξιών», τόνισε.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Μπελέρης δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού μας Κοινοβουλίου, ενός θεσμού, η αποφασιστικότητα του οποίου αποδείχθηκε ικανή να ξεκλειδώσει το αλβανικό κελί, όπου παρέμεινα για 16 μήνες».

Αυτό διότι, όπως είπε, οι αλβανικές μεταρρυθμίσεις είχαν γίνει βραχίονας της κυβέρνησης: «Η αλβανική κυβέρνηση κατέστησε πολλές φορές τη Δικαιοσύνη βραχίονα της, κάτι το οποίο έκανε όχι μόνο στη δική μου περίπτωση, αλλά και στου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Η Ένωσή μας έρχεται αντιμέτωπη τώρα με ένα οξύμωρο. Όσο πιο δεδομένη θεωρείται η στήριξή της στην ηγεσία του κ. Ράμα, τόσο πιο έντονο γίνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στους πολίτες της χώρας», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Πηγή: naftemporiki.gr