Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης, με στόχο να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας την ίδια ψηφιακή γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, θα έχουν πρόσβαση στον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς, χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να μεταφέρει τα έγγραφα με τις εξετάσεις του. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του έργου «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», που υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι η ενδυνάμωση του τομέα της υγείας συγκαταλέγεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σημαντικός στόχος είναι η δημιουργία ψηφιακών υποδομών που θα επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων με τον εθνικό ιατρικό φάκελο και άλλα συστήματα του υπουργείου Υγείας.
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, όπως διαγνωστικές εξετάσεις και ακτινολογικές εικόνες, θα είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής myHealth App, εμπλουτίζοντας συνεχώς τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Η ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, που θα επιτευχθεί έως το 2025, θα επιτρέψει στους γιατρούς να μεταβούν από τους έντυπους στους πλήρως ψηφιακούς φακέλους ασθενών.
Επιπλέον, θα είναι διαθέσιμες οριζόντιες παρεμβάσεις που θα αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων και άλλων φορέων της υγειονομικής περίθαλψης. Η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και με τα ηλεκτρονικά συστήματα θα διευκολύνει τη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση και αντίμετωπιση πιθανών επιδημιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές.
Πηγή: naftemporiki.gr