Στήριξη των Δήμων και Νέοι Σχεδιασμοί για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα

Στήριξη των Δήμων και Νέοι Σχεδιασμοί για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου εστίασε σε σημαντικά θέματα όπως η οικονομική κατάσταση των δήμων, οι αναγκαίοι τρόποι υποστήριξής τους εντός του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς και οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό.

Οι συζητήσεις περιλάμβαναν την πιθανή επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων άνω των 55 ετών. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού των κανονισμών που αφορούν την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενός νέου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, σημειώθηκε η διαχείριση θεμάτων ενέργειας και ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε η πρόοδος του προγράμματος «Απόλλων», το οποίο στοχεύει στη μείωση του ηλεκτρικού κόστους για ευάλωτους πολίτες και των ΟΤΑ, προσφέροντας φθηνή πράσινη ενέργεια. Η αυξημένη τιμή της ανακύκλωσης στοχεύει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση της ανακυκλωτικής διαδικασίας.

Κατά την αρχή της συνάντησης, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τα μέλη της ΚΕΔΕ, αναφέροντας τη σημασία της συνάντησης για την επίλυση ανοιχτών θεμάτων στην Αυτοδιοίκηση. Τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της οικονομικής και θεσμικής στήριξης προς τους δήμους, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα προς επίλυση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά τους για συνάντηση και τόνισε τη σημασία αυτής της συζήτησης στην αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου.

Πηγή: naftemporiki.gr