Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Ακρίβειας και Μελλοντικά Πολιτικά Σχέδια της Κυβέρνησης

Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Ακρίβειας και Μελλοντικά Πολιτικά Σχέδια της Κυβέρνησης

Από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί σε βάθος 1000 ημερών. Η τρέχουσα προσοχή εστιάζεται στην καταπολέμηση της ακρίβειας και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Παρόλα αυτά, πολλά κρίσιμα ζητήματα απαιτούν απαντήσεις, και οι σχετικές συζητήσεις φαίνεται να αναβάλλονται.

Στην Νέα Δημοκρατία, ενώ υπάρχει επιθυμία να διακοπεί η συζήτηση σχετικά με πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι εντός του κόμματος θα υποστήριζαν στοχευμένες τροποποιήσεις. Το αν θα αναζωπυρωθεί αυτή η συζήτηση ενόψει των εκλογών του 2027 παραμένει ανοιχτό. Οποιαδήποτε σχετική τροποποίηση απαιτεί 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, διαφορετικά οι αλλαγές θα εισαχθούν από την μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Στην περίπτωση που ανοίξει το θέμα, δυο ζητήματα φαίνεται πιθανό να προταθούν: η αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού για είσοδο στη Βουλή, από 3% σε 5%, και η αναθεώρηση του τρόπου που θα αναγνωρίζεται το πρώτο κόμμα, προκειμένου να επιτυγχάνεται με χαμηλότερο ποσοστό. Προς το παρόν, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να διαμορφωθεί στους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προγραμματίζει να μεταφέρει τη συζήτηση για αργότερα, αν και η ονοματολογία έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η σχετική συζήτηση θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Για την εκλογή Προεδρίας, απαιτούνται 200 ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία, 180 στην τρίτη και μετά την τέταρτη μπορεί να απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μαξίμου θέλει να αποφευχθούν τυχόν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ορισμένοι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες της κεντροδεξιάς.

Πέρα από αυτό, έχουν διατυπωθεί σενάρια για πιθανές στοχευμένες αλλαγές στην κυβέρνηση στους προσεχείς μήνες, παρόλο που ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν προτιμά σαρωτικούς ανασχηματισμούς. Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις σχετικά με το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να είναι μικρής κλίμακας.

Η άμεση προτεραιότητα ωστόσο είναι η υλοποίηση του πακέτου μέτρων που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων, περιλαμβάνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μάχεται για τη στήριξη των εισοδημάτων μπροστά σε έναν πληθωρισμό που έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Πηγή: naftemporiki.gr