Συγκεντρωμένες Προσπάθειες για Οικονομική Ανάπτυξη και Κοινωνική Πρόνοια στην Ελλάδα

Συγκεντρωμένες Προσπάθειες για Οικονομική Ανάπτυξη και Κοινωνική Πρόνοια στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής, εστιάζοντας σε σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες της περασμένης εβδομάδας. Χάρη στην αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% πέρυσι, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι επενδύσεις επίσης παρουσίασαν αύξηση 53,4% κατά την πενταετία 2019-2023, αποδεικνύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», είναι η πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία πρόληψης στη χώρα και περιλαμβάνει δωρεάν self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Έχουν ήδη εκδοθεί παραπεμπτικά για εκατομμύρια δικαιούχους, ενώ το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού έχει αποδειχθεί σωτήριο για πολλές γυναίκες.

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2025 για τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 25.000 εργαζομένων με «μπλοκάκι». Αυτό το νέο νομοσχέδιο φέρνει επίσης κυρώσεις για τους φορείς που καθυστερούν τη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ, ενώ παρέχει κίνητρα για στήριξη των φορολογούμενων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της φοροδιαφυγής, αναφέροντας ότι οι συνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές έχουν φτάσει τις 407.000, υπερβαίνοντας τους στόχους. Συνεχιζόμενες προσπάθειες στο πεδίο της εργασίας περιλαμβάνουν τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό, με προτάσεις για έναν αυτόματο μηχανισμό αύξησης που θα συνυπολογίζει τον πληθωρισμό.

Στο πεδίο της κοινωνικής στέγης, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακαινίσεων σπιτιών που θα διατεθούν προς ενοικίαση σε νοικοκυριά σε επισφάλεια. Το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» έχει χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και επιδοτεί την ανακαίνιση 70 κατοικιών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάκαμψη του τομέα της υγείας, με συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας στην Αττική, καθώς και με την προκήρυξη 298 θέσεων ειδικευμένων ιατρών για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: naftemporiki.gr