Συνάντηση Γεραπετρίτη με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Donika Gërvalla-Schwarz. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για θέματα οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Μόνο το 2024, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων Schengen για τους πολίτες του Κοσόβου, αναμένεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες από το Κόσοβο θα επισκεφτούν την Ελλάδα.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, επίσης, στο υψηλό ποσοστό ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής της Πρίστινας με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και επεσήμανε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου. Ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου και η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας θα συντελέσουν στην πρόοδο αυτής της πορείας.

Πηγή: naftemporiki.gr