Συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε κρίσιμα ζητήματα και προοπτικές διαλόγου

Συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε κρίσιμα ζητήματα και προοπτικές διαλόγου

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για τις επόμενες μήνες, κατά τη διάρκεια της έκτης κατά σειρά συνάντησής τους το τελευταίο 14μηνο. Στην Αθήνα θεωρείται θετική η συνέχιση των διαύλων επικοινωνίας και η συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού, που έχει αναδείξει ξανά τη σημασία του στα τρέχοντα ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία της καλής γειτονίας εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων, λέγοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί σχέσεις κατανόησης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι τρεις πυλώνες της συνεργασίας – πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα – θα εξεταστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με προβλήματα, όπως η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οι υπουργοί Εξωτερικών θα διερευνήσουν αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Η προσοχή της Αθήνας επικεντρώνεται και στην αναφορά του Τούρκου προεδρου για την επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας την ανάγκη να φανεί πώς θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής ο κ. Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, επεσήμανε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στα σημεία διαφωνίας, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, η επίλυση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Ανέφερε επίσης την πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, εστιάζοντας στο στόχο να σταματήσουν οι βάρκες πριν εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο, το χάσμα γύρω από το Κυπριακό παραμένει. Ο Ερντογάν διατηρεί σκληρή στάση, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αναγνώρισης των κατεχόμενων εδαφών από τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνει τις σταθερές της θέσεις, καλώντας για επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πηγή: naftemporiki.gr