Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Κύπρου και Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη

Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Κύπρου και Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη

Τριμερής συνάντηση διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Ayman Al Safadi αντήλλαξαν απόψεις για την προώθηση της συνεργασίας τους και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Σε αυτές τις συζητήσεις, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζει περιοχές όπως η Γάζα, το Ισραήλ, η Ερυθρά Θάλασσα, η Δυτική Όχθη και ο Λίβανος. Τόνισαν την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω διάχυσης της κρίσης, καθώς και για την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας και τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Συζητήθηκαν επίσης εναλλακτικοί τρόποι για τη διοχέτευση αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ayman Al Safadi, όπου αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, επισημαίνοντας τις στενές διμερείς σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, ειδικά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι τρεις Υπουργοί επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνώντας παράλληλα να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Συνέστησαν επίσης ότι η επόμενη τριμερής Συνάντηση Κορυφής θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου στην Κύπρο.

Πηγή: naftemporiki.gr