Βελτιώνοντας τη Νομοθετική Διαδικασία μέσω του Επιτελικού Κράτους

Ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού, Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής, αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της κακονομίας και πολυνομίας, επισημαίνοντας τη σημασία του επιτελικού κράτους στην πρόληψή τους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η κυβέρνηση. Επισημαίνοντας τις βασικές αδυναμίες του νομοθετικού συστήματος, αναφέρθηκε στη μεγάλη παραγωγή νόμων, οι οποίοι είναι συχνά δυσνόητοι και κατανοητοί μόνο από περιορισμένο κοινό, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι νόμοι προσανατολίζονται αποκλειστικά προς τη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Κουτνατζής ανέφερε ότι οι διαδικασίες νομοθέτησης υλοποιούνται συχνά χωρίς διαβούλευση και με ταχύτατες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε στους βουλευτές να κατανοήσουν πλήρως το περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Η κατανόηση αυτών των προκλήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στην ανάγκη νομοθέτησης του νόμου περί επιτελικού κράτους.

Ο νόμος αυτός επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να μεταμορφώσει τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης σε μια Γραμματεία νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της συνοχής και του συντονισμού της διαδικασίας. Εκπονούνται επίσης αναλυτικά εγχειρίδια που παρέχουν καθοδήγηση για τη νομοθέτηση.

Μια σημαντική αλλαγή που έχει παρατηρηθεί είναι η έλλειψη τροπολογιών στη νομοθετική διαδικασία. Οι τροπολογίες μειώθηκαν κατά 50% στην τετραετία 2019-2023, με τις παλιότερες εποχές να καταγράφουν περισσότερες από πέντε τροπολογίες ανά νομοσχέδιο. Πλέον, οι νόμοι γράφονται με πιο κατανοητό τρόπο, με κάθε άρθρο που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία να εξηγεί σαφώς τη συγκεκριμένη αλλαγή.

Ο κ. Κουτνατζής τόνισε ότι η διαδικαστική αναβάθμιση στον τρόπο συγγραφής των νόμων δεν κλείνει το θέμα, καθώς υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις στην εκτέλεση της νομοθεσίας και στην ποσοτικοποίηση των στόχων της. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας στο δημόσιο, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι οι νόμοι δεν είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα.

Καταληκτικά, επεσήμανε τη σημασία της πολιτικής βούλησης από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και την εξαιρετική συνεργασία με τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Επίσης, τόνισε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένων ακαδημαϊκών στην αξιολόγηση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr