Ανάδειξη και Αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου στην Κέρκυρα

Ανάδειξη και Αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου στην Κέρκυρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προχωρά στη διερεύνηση και αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η τεκμηρίωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και δομικής κατάστασης του κτιρίου, η προστασία του, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών για την αποκατάστασή του και την ένταξή του σε πολιτιστικές χρήσεις. Το έργο είναι ενταγμένο στο συνολικό σχέδιο του Υπουργείου για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι αναγνωρισμένη ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει δηλώσει τη σημασία αυτού του έργου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα βήμα για την αναβάθμιση και ανάδειξη του μνημείου. Ανάμεσα στις δράσεις του Υπουργείου, περιλαμβάνεται επίσης η αποκατάσταση του Προμαχώνα των “Επτά Ανέμων” και η στήριξη των βραχωδών πρανών του Παλαιού Φρουρίου. Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 3.600.000 €, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Η διαδικασία του ερευνητικού προγράμματος έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την αναγνώριση και τεκμηρίωση του κτιρίου, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών για τα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Στη δεύτερη φάση, θα σχεδιαστούν οι προτεινόμενες πολιτιστικές χρήσεις και η στρατηγική διαχείρισης τους.

Το Βρετανικό Νοσοκομείο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας για την περίθαλψη του αγγλικού στρατού. Μετά από διάφορες χρήσεις κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων, το κτίριο παρέμεινε εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1980 και ανήκει πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο το ανακήρυξε σε νεώτερο μνημείο το 2020.

Πηγή: naftemporiki.gr