Ανάδειξη του Δυτικού Τμήματος της Αρχαίας Πόλης των Δελφών

Ανάδειξη του Δυτικού Τμήματος της Αρχαίας Πόλης των Δελφών

Το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει την ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών, ενσωματώνοντάς τη σε μια σειρά έργων που αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Επίσης, οι μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων έχουν ήδη λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Στην περιοχή αυτή της αρχαίας πόλης, που περιβάλλει το Ιερό του Απόλλωνα, έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τμήματα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή μέχρι την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Η αρχαία πόλη, δομημένη ακανόνιστα στις αναβαθμίδες του εδάφους, περιλαμβάνει μνημεία όπως το Ηρώο Blum και η Δυτική Στοά, καθώς και πολύτιμα αρχαιότερα κατάλοιπα.

Προβλέπονται επεμβάσεις που θα διαχειριστούν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και θα αποκαλύψουν δάπεδα από υστερορωμαϊκές οικίες, προκειμένου να ενταχθεί η περιοχή στο επισκέψιμο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Οι επισκέψεις θα γίνουν πιο προσβάσιμες, με σχεδιασμένες διαδρομές που συνδέουν σημαντικά μνημεία της δυτικής πόλης.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι οι Δελφοί αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής τους αξίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περιφερειακά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτών των έργων, συμπεριλαμβάνονται μελέτες για τη συντήρηση των μνημείων και τη στερέωση βραχωδών μελών, με σκοπό να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και να προσφερθούν νέες εμπειρίες στους επισκέπτες. Ο αναπτύσσόμενος αρχαιολογικός χώρος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, προσφέροντας στους επισκέπτες νέες δυνατότητες και θεάματα.

Πηγή: naftemporiki.gr