Ανακαλύπτοντας την Οπτικοακουστική Κληρονομιά στην Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Ανακαλύπτοντας την Οπτικοακουστική Κληρονομιά στην Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς θα φιλοξενήσει μια επιστημονική συνάντηση με θέμα «Αναζητώντας εικόνα και ήχο» την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024, στις 17:30, στον Ταύρο. Σκοπός της συνάντησης είναι η χαρτογράφηση των οπτικοακουστικών συνόλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και η έρευνα για την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές:
– 17:30. Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη, δρ Θεατρολογίας, που θα αναφερθεί στην ηχητική υλικότητα των αρχείων παραστατικών τεχνών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.
– 17:45. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει για την Εθνική Μουσική Συλλογή και το Κινηματογραφικό Αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας.
– 18:00. Βάλια Βράκα, Μουσικολόγος, θα εξετάσει την επανάχρηση οπτικοακουστικού υλικού μέσω νέων τεχνολογικών μέσων.
– 18:30. Μόνικα-Σταυρούλα Καραμαλάκου-Λάππα και Σοφία Παπαδημητρίου θα συζητήσουν την αξιοποίηση οπτικοακουστικών αρχείων στην εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση.
– 18:45. Ελένη Ζώντου θα παρουσιάσει τη δημιουργική επανάχρηση του Αρχείου της ΕΡΤ στην εκπαίδευση και τη μυθοπλασία.
– 19:00. Ο Παναγιώτης Σαβοριανάκης θα αναφερθεί στις εκπαιδευτικές κινηματογραφικές πλατφόρμες και τη σημασία τους στη διδασκαλία της Ιστορίας.
– 19:15. Ελένη Μπενέκη θα μιλήσει για τα οπτικοακουστικά τεκμήρια που αφορούν την ιστορία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλέφωνο 210 3418051.

Πηγή: naftemporiki.gr