Αναβάθμιση Συστήματος Πυροπροστασίας στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού

Αναβάθμιση Συστήματος Πυροπροστασίας στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ενεργοποίηση ενός προγράμματος ολιστικής ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, με την ιδιαίτερη έμφαση στη εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ενεργητικής πυροπροστασίας.

Η ενεργητική πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και του Αρείου Πάγου είναι αναγκαία λόγω των αυξημένων κινδύνων πυρκαγιάς που προκαλούνται από την πυκνότητα της βλάστησης, η οποία επιδεινώνεται από τις συνθήκες ξηρασίας. Οι συγκεκριμένοι χώροι γειτνιάζουν με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως η Ακρόπολη και το Θησείο, και υποδέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 6.500.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΤΑΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων. Υπεύθυνες για την υλοποίηση είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης και Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το υπάρχον σύστημα πυροπροστασίας είναι παλιό και χρήζει αναβάθμισης ώστε να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές πρόληψης και αντιμέτωπισης φωτιάς. Η εγκατάσταση νέων συστημάτων κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα ενόψει της κλιματικής κρίσης και των νέων προκλήσεων που αυτή δημιουργεί.

Στο αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, το υπάρχον πυροσβεστικό δίκτυο περιλαμβάνει εξοπλισμένες πυροσβεστικές φωλιές και πρόσφατα εγκαταστάθηκε σύστημα εκτόξευσης ύδατος. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση ενός δικτύου πυρόσβεσης που θα τροφοδοτεί τις εξωτερικές φωλιές και τα δίκτυα αυτόματης διαβροχής.

Για την ενημέρωση του κοινού, θα εγκατασταθούν μεγάφωνες συσκευές ειδοποίησης στις κεντρικές περιοχές των αρχαιολογικών χώρων, ενώ περιλαμβάνεται επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση των νέων πυροσβεστικών συστημάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr