Αναβάθμιση των Υπηρεσιών στο Δικταίο Άντρο για Προσβασιμότητα και Πολιτιστική Ανάπτυξη

Αναβάθμιση των Υπηρεσιών στο Δικταίο Άντρο για Προσβασιμότητα και Πολιτιστική Ανάπτυξη

Οι διαδικασίες αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου επιταχύνονται. Το έργο που σχεδιάζεται περιλαμβάνει την εγκατάσταση αναβατορίου από την Πλατεία της Ευρώπης, προκειμένου να γίνει το μνημείο προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση των υποδομών του σπηλαίου με τη στερέωση των βραχωδών πρανών και την τεχνητή φωτιστική αναβάθμιση. Σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση της Πλατείας της Ευρώπης, την αποκατάσταση των λιθόστρωτων μονοπατιών και τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τις μελέτες, οι οποίες εκπονούνται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Δαίδαλος ΑΕ». Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με κονδύλια που ανέρχονται σε περίπου 16.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε τη σημασία του Δικταίου Άντρου ως ενός από τα πιο σημαντικά σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, που προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες. Το σπήλαιο έχει συνδεθεί με σημαντικούς μύθους της ελληνικής μυθολογίας και η προσβασιμότητά του είναι κρίσιμη, όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για τοπικούς επισκέπτες.

Στόχος της ανάπλασης της Πλατείας Ευρώπης είναι η εισαγωγή του φυσικού τοπίου στο αστικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. Στην πλατεία θα δημιουργηθούν καθιστικά και ενδιάμεσοι χώροι πρασίνου, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε διάφορες υποδομές, όπως είναι οι χώροι υγιεινής και οι χώροι στάθμευσης. Όλες οι υποδομές σχεδιάζονται για να είναι προσβάσιμες και για άτομα με αναπηρία.

Ο σταθμός αφετηρίας του αναβατορίου θα βρίσκεται σε ενδιάμεσο επίπεδο, συνδέοντας την Πλατεία της Ευρώπης με το Τουριστικό Περίπτερο Ξενία. Οι επισκέπτες θα μπορούν να προσεγγίζουν το χώρο είτε πεζοί είτε μέσω του κατακόρυφου ανελκυστήρα, διασφαλίζοντας την άνεση και την προσβασιμότητα για όλους.

Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού να ενισχύσει την προσβασιμότητα σε πολιτιστικά μνημεία, ενώ δημιουργεί ένα νέο σεβαστό πολιτιστικό περιβάλλον για τους επισκέπτες της περιοχής. Με την ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, η τοπική κοινωνία θα έχει στη διάθεσή της ένα μνημείο ασφαλές και πλήρως αναβαθμισμένο.

Πηγή: newsbomb.gr