Αναβάθμιση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με νέο κτήριο και δωρεά από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Αναβάθμιση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με νέο κτήριο και δωρεά από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προγραμματίζει την κατασκευή ενός νέου κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Αθανασακείου Μουσείου Βόλου. Αυτή η πρωτοβουλία προήλθε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο Daniel, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών και τη βελτίωση των λειτουργιών του Μουσείου.

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1909 και είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας, βρίσκεται στην παραλία του Βόλου. Αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό σημείο της περιοχής, αφού φιλοξενεί γραπτές επιτύμβιες στήλες από το αρχαίο νεκροταφείο της Δημητριάδας. Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναγνώρισε την πολιτισμική αξία του Μουσείου, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης του.

Η αναβαθμισμένη προσέγγιση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου κτηρίου στη θέση που θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέαση του παλαιού κτηρίου, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, περιλαμβάνοντας απομάκρυνση εργοταξιακών οικίσκων. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ισόγειου κτηρίου με ημιυπόγειο, το οποίο θα υποστηρίζει τις λειτουργίες του Μουσείου.

Η νέα κατασκευή θα έχει τρία κύρια λειτουργικά τμήματα, που θα περιλαμβάνουν χώρους για το κοινό, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους. Οι λειτουργίες αυτές θα σχεδιαστούν με βάση σύγχρονες αρχιτεκτονικές και βιωσιμότητας αρχές. Η αναβάθμιση του Μουσείου είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και της ΕΕΕ, που στοχεύει στην αποκατάσταση των πολιτιστικών υποδομών της Θεσσαλίας.

Η έκταση των βελτιώσεων αναμένεται να ενισχύσει τη λειτουργικότητα και την αισθητική του Μουσείου. Πηγή: naftemporiki.gr