Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γαΐτη Σίμωσι στην Ίο με την παρουσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γαΐτη Σίμωσι στην Ίο με την παρουσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε πρόσφατα το Μουσείο Γαΐτη–Σίμωσι στην Ίο, σε μια εκδήλωση που παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στον χαιρετισμό της, η ΠτΔ εξέφρασε τη χαρά της για το νέο μουσείο, το οποίο χαρακτήρισε ως “δώρο προς τους Νιώτες” και “κόσμημα” για το νησί.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε τη σημασία της συνύπαρξης των δύο καλλιτεχνών, Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι, και πώς οι διαφορετικοί δρόμοι τους συνδυάζονται σε ένα κοινό όραμα για την τέχνη. Η κυρία Σακελλαροπούλου περιέγραψε το μουσείο ως εργασία αγάπης και περηφάνιας της κόρης τους, Λορέττας Γαΐτη, που συνέβαλε στην υλοποίηση του έργου με την υποστήριξη του Δήμου Ιητών και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Γαβριέλλα Σίμωσι, σύντροφος και μούσα του Γιάννη Γαΐτη, ακολουθεί μια προσωπική καλλιτεχνική διαδρομή με γλυπτά που αποπνέουν μια ποιητική αίσθηση, ενσωματώνοντας στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και δημιουργώντας έναν σχεδόν μεταφυσικό κόσμο. Αντίστοιχα, τα “ανθρωπάκια” του Γιάννη Γαΐτη αφήνουν μια ισχυρή κριτική και πολιτική αίσθηση, καταδεικνύοντας την αποξένωση που προκαλεί η σύγχρονη κοινωνία.

Το Μουσείο Γαΐτη–Σίμωσι, κατ’ επέκταση, δεν είναι μόνον ένα καλλιτεχνικό κέντρο, αλλά και ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό πλεονέκτημα για την Ίο και την Ελλάδα συνολικά.

Πηγή: newsbomb.gr