Ελληνικά Θεατρικά Έργα Στη Φιλιππούπολη Για Σημαντικό Φεστιβάλ Θεάτρου

Ελληνικά Θεατρικά Έργα Στη Φιλιππούπολη Για Σημαντικό Φεστιβάλ Θεάτρου

Δύο ελληνικές παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, παρουσιάστηκαν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου της Φιλιππούπολης, που γιορτάζει φέτος την 28η χρονιά του, από τις 10 έως 21 Σεπτεμβρίου στην ιστορική πόλη.

Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν το έργο «Αρτώ/Βαν Γκογκ», όπου πρωταγωνιστεί ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Τζιν Ζιλέτ, και το «Κόκκαλο» με τον ταλαντούχο Γεράσιμο Γεννατά και τον μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη. Τα έργα αυτά αντλούν έμπνευση από την πολυτάραχη ζωή του – επίσης διανοητή και καλλιτέχνη – Αντονέν Αρτώ, υπογράφει η Ιόλη Ανδρεάδη μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, και αποτελούν μέρος της τριλογίας τους «The Artaud Trilogy», που κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση.

Η παρουσία των έργων στο Φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, καθώς είναι η τρίτη φορά που ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας υπό τον ενιαίο τίτλο «The Artaud Diptych». Η αρχή έγινε το 2023 στη Νέα Υόρκη στο The Tank Theatre και η υποδοχή του κοινού ήταν θερμή, με τη βοήθεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2024, παρουσιάστηκαν στη Σόφια στο International Theatre Festival Monodrama Sofia.

Τα έργα πραγματεύονται τη σχέση του Αρτώ με τη ζωή και τον θάνατο, με στοιχεία του θεάτρου της σκληρότητας που εισήγαγε ο ίδιος. Στο «Αρτώ/Βαν Γκογκ», ο Αντονέν Αρτώ εμφανίζεται σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο το 1947, υπερασπιζόμενος την ιδέα ότι η αυτοκτονία του Βαν Γκογκ σχετίζεται με την κοινωνία της εποχής του. Σε αντίθεση, το «Κόκκαλο» εστιάζει στην επαναστατική του θεατρική φιλοσοφία, που το 1935 τον οδήγησε στο να επινοήσει το «Θέατρο της Σκληρότητας».

Η δημιουργική διαδικασία των έργων περιλαμβάνει αναφορές στην ψυχολογική κατάσταση του Αρτώ, ο οποίος μετά από χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρείο, προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και να εκφράσει τις επιθυμίες του μέσα από την τέχνη.

Η σκηνοθεσία ανήκει στην Ιόλη Ανδρεάδη, ενώ οι μουσικές συνθέσεις είναι του Γιώργου Παλαμιώτη και της Ερατώ Κρεμμύδα. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στη σκηνή Chamber Hall του Δραματικού Θέατρου της Φιλιππούπολης.

Πηγή: newsbomb.gr