Επανερχόμενος στο Θέατρο Γκλόρια ο Γιάννης Κακλέας με τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ

Επανερχόμενος στο Θέατρο Γκλόρια ο Γιάννης Κακλέας με τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ

Ο Νικολάι Γκόγκολ, γνωστός ως «εύθυμος μελαγχολικός» σύμφωνα με τον Πούσκιν, συνέθεσε τον «Επιθεωρητή» σε μόλις 25 χρόνια, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα ένα έργο γεμάτο νεανική ορμή. Αυτή η πολιτική σάτιρα, γεμάτη καυστική κριτική για μια κοινωνία που πάσχει από διαφθορά και κοινωνική αδικία, εξελίσσεται γρήγορα από μια κωμωδία παρεξηγήσεων σε μια οργισμένη καταγγελία, που ξεπερνά τα όρια του χρόνου και του τόπου.

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Θέατρο Γκλόρια με αυτήν την κλασική δουλειά, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Θοδωρή Σκυφτούλη και τον Στέλιο Μάινα. Η παράσταση ξεκινάει με την πρεμιέρα της τη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και υπόσχεται να ενσαρκώσει την ουσία του έργου, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του το 1836 στην Αγία Πετρούπολη. Ο «Επιθεωρητής» είναι μια αστική κωμωδία που αποκαλύπτει τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, καθώς οι εξουσιοδοτημένοι φορείς της επαρχιακής πόλης μπερδεύονται σε μια παρεξήγηση, νομίζοντας ότι ένας άσχετος τυχοδιώκτης είναι ο κρατικός επιθεωρητής.

Αυτή η παρεξήγηση οδηγεί σε κομικές αλλά και συνάμα τραγικές καταστάσεις, όπου οι υπεύθυνοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του ψευτο-επιθεωρητή με κολακείες και δωροδοκίες. Τελικά, οι απόπειρές τους να κρύψουν τη διαφθορά αποκαλύπτουν την αποσύνθεση του κρατικού τους συστήματος, επιβεβαιώνοντας την κεντρική ιδέα του Γκόγκολ: η ανθρώπινη βλακεία και η κακία δεν μπορούν να κρυφτούν.

Το σκηνοθετικό επιτελείο περιλαμβάνει άλλους αξιόλογους συνεργάτες όπως την Ηλένια Δουλαδίρη στα σκηνικά και τα κοστούμια, τον Βάιο Πράπα στη μουσική, ενώ ο Άρης Κακλέας είναι ο βοηθός σκηνοθέτη. Ο Γιάννης Κακλέας επισημαίνει ότι η παράσταση έχει στόχο να αναδείξει την υποκριτική και την ηθική κατάπτωση της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας το γέλιο για να εκθέσει το απάνθρωπο πρόσωπο της εξουσίας.

Αυτή η θεατρική παραγωγή είναι μια πρόταση για εκείνους που αναζητούν να πειραματιστούν με τη θεατρική τέχνη και να βιώσουν έναν λυτρωτικό γέλιο απέναντι στις κοινωνικές αδικίες. Η παράσταση πραγματοποιείται στο Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα, με τις τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται από €17 έως €25, ανάλογα με τη θέση.

Πηγή: naftemporiki.gr