Επιστροφή στο πρόγραμμα προβολών Ιστορίας στο Goethe Institut με ελεύθερη είσοδο

Επιστροφή στο πρόγραμμα προβολών Ιστορίας στο Goethe Institut με ελεύθερη είσοδο

Το πρόγραμμα προβολών History Projecte, σε συνεργασία με το Goethe Institut, θα αναβιώσει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στον χώρο Ομήρου 14 – 16 στην Αθήνα.

Αυτή η σειρά κινηματογραφικών προβολών θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια του 2024 και θα περιλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι ταινίες αυτές ενσωματώνουν διαρκώς διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης στην κοινή ιστορική μνήμη, αναπτύσσοντας αφηγήσεις και συμμετοχικές μαρτυρίες που αναδεικνύονται μέσα από τη δημουργική γλώσσα του κινηματογράφου. Η ιστορία θα επανερμηνευτεί, φέρνοντας στο προσκήνιο στοιχεία που ενθαρρύνουν απρόβλεπτες αναγνώσεις, αποσπώντας την απόσταση από τις πηγές.

Οι προβολές θα περιλαμβάνουν σπουδαία επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:

– 27.03.2024: Επεισόδιο 1: Ιστορία και μύθος
– 15.05.2024: Επεισόδιο 2: Ιστορία και αρχείο
– 18.09.2024: Επεισόδιο 3: Καλοκαιρινές ιστορίες
– 09.10.2024: Επεισόδιο 4: Χτίζοντας την ιστορία
– 20.11.2024: Επεισόδιο 5: Γυναίκες απαντούν

Το τρίτο επεισόδιο, με τίτλο “Καλοκαιρινές Ιστορίες”, θα συμπεριλάβει την ταινία “Βαθύκοφτο” της Ιωάννας Κρυωνά και την ταινία “Sonnenallee” του Leander Haußmann.

### Βαθύκοφτο
Η ταινία “Βαθύκοφτο” αφηγείται την ιστορία δύο κοριτσιών, της Άννας και της Ελένης, οι οποίες περνούν το καλοκαίρι τους στο Βερολίνο. Καθώς περιπλανιούνται με μια άδεια βαλίτσα, αρχίζουν να τραγουδούν, αλλά γρήγορα ανακαλύπτουν τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει ένας λάθος στίχος.

### Sonnenallee [Λεωφόρος Sonnenallee]
Η ταινία “Sonnenallee” αναφέρεται στη ζωή ενός 17χρονου, του Μίκαελ, ο οποίος ζει στη Sonnenallee των ανατολικών προαστίων του Βερολίνου τη δεκαετία του 1970. Η ταινία διερευνά τα όρια της νεότητας, της μουσικής και της αγάπης, ενώ αποτυπώνει την πολιτική πραγματικότητα της εποχής. Ο Μίκαελ ονειρεύεται να γίνει ποπ σταρ και είναι έτοιμος να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύνορο για την αγάπη του, τη Μίριαμ.

### Βιογραφικά σκηνοθετών
Η Ιωάννα Κρυωνά σπούδασε Θεωρία του κινηματογράφου και Ιστορία της τέχνης στο Freie Universität του Βερολίνου και έχει εργαστεί σε διάφορα φεστιβάλ. Ο Leander Haußmann, από την άλλη, είναι Γερμανός σκηνοθέτης, γνωστός για την επιτυχία του με την ταινία “Sonnenallee”.

Πηγή: naftemporiki.gr