Η ιστορία και η παρουσίαση του πίνακα Προμηθέας Λυόμενος στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Η ιστορία και η παρουσίαση του πίνακα Προμηθέας Λυόμενος στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων καθώς και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου διοργανώνει έκθεση που εστιάζει στην ιστορία του πίνακα «Προμηθέας Λυόμενος» από τη συλλογή του Τατοΐου. Ο πίνακας, διαστάσεων 3,98 Χ 2,77 μ., είναι έργο του Δανού καλλιτέχνη Carl Bloch και ολοκληρώθηκε το 1864 για τον νεαρό βασιλιά Γεώργιο Α’, κατά την ενθρόνισή του το 1863.

Η απεικόνιση που παρουσιάζει τον Ηρακλή να σκοτώνει τον αετό, μπροστά στη σκηνή της απελευθέρωσης του Προμηθέα από τα δεσμά του Δία, προσφέρει πλούσιες ερμηνείες, συνδέοντας το μυθολογικό θέμα με σύγχρονα ιστορικά γεγονότα. Η υποβλητική του σύνθεση και ο δραματικός σκιοφωτισμός εντάσσουν το έργο στον ευρωπαϊκό ρομαντισμό.

Η πρώτη παρουσίαση του πίνακα έγινε στην Κοπεγχάγη και η πρόσληψή του συνδέθηκε με τις ελπίδες των Δανών να ανακτήσουν εδάφη που είχαν χάσει στον πόλεμο με την Πρωσία το 1864. Στην Ελλάδα, το έργο εκτέθηκε στο κεντρικό κλιμακοστάσιο των παλαιών ανακτόρων, τώρα γνωστά ως Βουλή. Μετά από δύο ακόμη εκθέσεις στη Δανία, το 1910 και το 1932, τα ίχνη του άρχισαν να χάνονται, με κάποιους ιστορικούς τέχνης να τον θεωρούν χαμένο.

Σημαντική είναι η ανακάλυψη του πίνακα το 2012, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο Κτήμα Τατοΐου. H διαδικασία συντήρησης και μελέτης του ξεκίνησε από τότε και το 2022 κηρύχθηκε μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Μάιο του 2023, εμφανίστηκε σε αναδρομική έκθεση του Carl Bloch στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας.

Η έκθεση στο Μουσείο Κανελλοπούλου θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει αυτό το σημαντικό έργο, εγκαινιάζεται στις 14 Οκτωβρίου και θα είναι προσβάσιμη από τις 16 Οκτωβρίου 2024 έως τις 6 Ιανουαρίου 2025. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης για την ιστορία του έργου καθώς και τη διαδικασία της συντήρησης του. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για τη διευκόλυνση του κοινού, το Μουσείο θα παραμένει ανοικτό έως τις 18.00 κάθε Τετάρτη κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα και Πέμπτη-Κυριακή: 09.00-16.00, Τετάρτη: 09.00-18.00 και Τρίτη: κλειστά. Η είσοδος θα γίνεται με το εισιτήριο του Μουσείου. Η έκθεση υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr