Η Πρώτη Παρουσίαση του Αριστουργήματος του Μπόρις Βιάν στην Ελλάδα

Η Πρώτη Παρουσίαση του Αριστουργήματος του Μπόρις Βιάν στην Ελλάδα

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Από τις 5 Οκτωβρίου, στις 9.15 το βράδυ, το αριστούργημα του Μπόρις Βιάν «Οι Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας» (Les Bâtisseurs d’Empire) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καλογιάννη, στο Θέατρο 104 [Ευμολπιδών 41, Γκάζι]. Το έργο ανέβηκε αρχικά το 1959 στο Παρίσι και παρέμεινε απαγορευμένο μέχρι το 1962. Μέχρι σήμερα, παραμένει σχετικά άγνωστο στη χώρα μας, καθώς δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ επί σκηνής.

Η Σοφία Καλογιάννη, σκηνοθέτης και μεταφράστρια του έργου, μοιράστηκε σχετικά με την απόφασή της να αναλάβει τη σκηνοθεσία: «Διάβασα το έργο πριν χρόνια και με ενθουσίασε. Διαπίστωσα ότι η αγάπη μου για αυτό παρέμεινε αναλλοίωτη. Πάντα πίστευα ότι θα ήταν κρίμα να παραμείνει στην αφάνεια, καθώς είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του θεάτρου του Παραλόγου.»

Αναφερόμενη στη διαδικασία της μετάφρασης και της διασκευή του έργου, τόνισε: «Στην μετάφραση, εστίασα σε μια πιο σύγχρονη απόδοση της γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα διατήρησα το ύφος του κειμένου. Πιστεύω ότι η αφαίρεση πολιτισμικών στοιχείων από την γαλλική ιστορία καθιστά το κείμενο πιο διαχρονικό.»

Ο Μπόρις Βιάν, μια εντυπωσιακή προσωπικότητα της λογοτεχνίας και του θεάτρου, πέθανε νέος, πριν συμπληρώσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, με έναν ιδιαίτερα ποιητικό και ειρωνικό τρόπο. Ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της εποχής του, ήταν και ο ιδρυτής του Κολλεγίου Παταφυσικής στο Παρίσι, υποστηρίζοντας την επινόηση και τη σάτιρα στον τομέα της επιστήμης.

Το θέατρο, για τη Σοφία Καλογιάννη, είναι ένας χώρος δημιουργίας και εξερεύνησης, αλλά και καταφύγιο. Η καθημερινότητά της βρίσκει δύναμη στους ανθρώπους γύρω της και στις δημιουργικές υπερβάσεις, αν και η έλλειψη ρομαντισμού και οι κοινωνικές αδικίες την απογοητεύουν.

Η παράσταση εκτός από τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση της Σοφίας Καλογιάννη, περιλαμβάνει σημαντικούς συνεργάτες, όπως η Μαρίζα Σουλιώτη στη σκηνογραφία και ο Στέλιος Γιαννουλάκης στη μουσική επιμέλεια.

Πηγή: naftemporiki.gr