Η προβολή του ντοκιμαντέρ Μαρτυρίες στο Πάρκο Ελευθερίας για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Μαρτυρίες στο Πάρκο Ελευθερίας για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση

Μια νοητή γέφυρα μεταξύ ιστορίας και παρόντος δημιουργείται μέσω της μεγάλης οθόνης. Το Πάρκο Ελευθερίας μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, προβάλλοντας το εμβληματικό ντοκιμαντέρ “Μαρτυρίες” του Νίκου Καβουκίδη. Αυτή η προβολή εντάσσεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Η ταινία “Μαρτυρίες” (1975, 100’) θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας. Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι ο εορτασμός της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, που συμπίπτει με τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης. Ο Νίκος Καβουκίδης αναφέρεται στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ελλάδα πριν και μετά τη δικτατορία, προσφέροντας μια βαθιά ανάλυση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της εποχής.

Καταγράφει φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, καθώς και τις εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Μέσα από την ταινία ανατρέχει στο παρελθόν για να φωτίσει τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία, ξεκινώντας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και φτάνοντας μέχρι τον Αύγουστο του 1975.

Ο Νίκος Καβουκίδης, ο οποίος κατέγραφε την εξέγερση του Πολυτεχνείου από κοντά και από μακριά, πέρασε πολλές ώρες να παρακολουθεί και να απαθανατίζει στιγμές ηρωικές και ανθρώπινες.

Η ταινία είχε μεγάλη απήχηση όταν κυκλοφόρησε το 1975, με πάνω από 160 χιλιάδες θεατές να τη βλέπουν, ενώ ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ, όπως των Κανών.

Πηγή: naftemporiki.gr