Η Σουρεαλιστική Κωμωδία Δημοκρατία του Μπακλαβά Επιστρέφει Στην Αθήνα

Η Σουρεαλιστική Κωμωδία Δημοκρατία του Μπακλαβά Επιστρέφει Στην Αθήνα

Μετά από μια διεθνή περιοδεία σε 10 χώρες και πλήθος βραβεύσεων, η σουρεαλιστική κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης. Ένα ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, ιδρύει ένα μπακλαβατζίδικο στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν την παραδοσιακή εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών. Αποφασίζουν να κηρύξουν την επιχείρησή τους ως ανεξάρτητο κράτος, σε ένα ρομαντικό αλλά καταδικασμένο στην αποτυχία εγχείρημα.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ που εξερευνά την ιστορική εχθρότητα Ελλήνων και Τούρκων, τοποθετώντας την στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο κόσμο μας. Μέσα από μια σειρά σουρεαλιστικών και κωμικών καταστάσεων, η ιστορία της προσπάθειας των δύο νέων να απελευθερωθούν από τα στερεότυπα και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα αναδεικνύει ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης.

Η παράσταση αναγνωρίστηκε με το πρώτο βραβείο κοινού στην πλατφόρμα Grape κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Αθηνών 2023, ενώ ο Γιώργος Κατσής βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σαράγεβο το 2022. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Κατσής, Cem Yigit Üzümoglu, Gary Salomon, καθώς και η Στέλλα Βογιατζάκη, η οποία αντικαθιστά την Κατερίνα Μαυρογεώργη στο ρόλο της Σοφίας.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» ιδρύθηκε από τον Φατίχ Δημητρίου και τη Σοφία Παπαδάκη, οι οποίοι αναδείχθηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του «κράτους» τους. Παρά την ύπαρξή της, η Δημοκρατία ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από άλλες χώρες και καταλήφθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, θεωρούμενη ως τέχνασμα για την αποφυγή εθνικών φόρων. Από τότε, η ιστορία της έχει γίνει αντικείμενο ντοκιμαντέρ και έχει προσελκύσει την προσοχή και των φανατικών του κρυπτονομίσματος, καθώς πιστεύεται πως κρύβει θησαυρούς.

Πηγή: naftemporiki.gr