Η τέχνη του σκακιού μέσα από 130 χρόνια φωτογραφιών και πολιτισμικών αναφορών

Η τέχνη του σκακιού μέσα από 130 χρόνια φωτογραφιών και πολιτισμικών αναφορών

Μια ιδιαίτερη συλλογή φωτογραφιών αποτυπώνει την αγάπη των ανθρώπων του πολιτισμού για το σκάκι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 130 ετών, κυκλοφορώντας φέτος από τον εκδοτικό οίκο FUEL, σε μια χρονιά που η FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) γιορτάζει τα 100 χρόνια της.

Στις σελίδες του βιβλίου «Chess Players: From Charlie Chaplin to Wu-Tang Clan» αναγνωρίζεται ότι «όλοι οι σκακιστές είναι καλλιτέχνες», όπως αναφέρει ο διάσημος σκακιστής Μαρσέλ Ντουσάμ. Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχει και μια που απεικονίζει τον Ντέιβιντ Μπόουι και την Κατρίν Ντενέβ να παίζουν σκάκι κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «The Hunger» του 1983.

Κατά τη διάρκεια του βιβλίου, η στρατηγική σκέψη του σκακιού συγκρίνεται με τη διαδικασία δημιουργίας τέχνης. Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ έχει αναφέρει ότι η ζωγραφική είναι «σαν το σκάκι: το μυαλό σου προχωρά μπροστά από τις κινήσεις που κάνεις».

Αναφορές γίνονται επίσης στις αστραπές του Χόλιγουντ, όπου οι ηθοποιοί έπαιζαν σκάκι στην οθόνη και εκτός οθόνης. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, για παράδειγμα, εκτέλεσε μια Σικελική άμυνα απέναντι στη Λόρεν Μπακόλ, και η εμβληματική σκακιστική σκηνή από την ταινία «The Thomas Crown Affair» αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση του παιχνιδιού με τον κινηματογράφο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από διαφορετικές εποχές και ηπείρους, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ποικιλία ατόμων που έχουν επηρεαστεί από το σκάκι, όπως μέλη του Wu-Tang Clan, που απεικονίζονται να παίζουν στο ντοκιμαντέρ «Wu-Tang Clan: Of Mics and Men».

Σημαντικά δοκίμια και συνεντεύξεις, όπως αυτή με τον πέντε φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο σκάκι, Βισβανάθαν Ανάντ, είναι επίσης μέρος της έκδοσης.

Πηγή: newsbomb.gr