Ημισαφάνιση και Μνήμη στην Έκθεση για την Κυπριακή Τραγωδία στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Ημισαφάνιση και Μνήμη στην Έκθεση για την Κυπριακή Τραγωδία στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP ARENA παρουσίασε χθες την πρώτη περιοδική έκθεσή του με τον τίτλο «Κύπρος: 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση». Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και αποσκοπεί στην ανάδειξη της δύσκολης πορείας του κυπριακού ελληνισμού, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα. Χορηγοί της έκθεσης είναι οι εταιρείες SEAJETS και SAFE BULKERS.

Ο κ. Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τη διοίκηση του Μουσείου και της ΠΑΕ ΑΕΚ για την πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θλιβερής επετείου: «Παρότι πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες, καθώς η Κύπρος συνεχίζει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της». Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα και τον διεθνή Ελληνισμό, για τη στήριξή τους στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης του νησιού.

Η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου, κα Έφη Μαυροπούλου, καλωσόρισε τους καλεσμένους και ανέφερε: «Πενήντα χρόνια είναι πολλά για να παραμένει ακόμα διαιρεμένη και κατεχόμενη η Κύπρος. Θέλουμε να θυμόμαστε, όχι μόνο για να υπενθυμίσουμε τη tragodia αλλά για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν προσωπικότητες από τον πολιτικό και θρησκευτικό χώρο, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2024, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00, εκτός Δευτέρας.

Πηγή: naftemporiki.gr