Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, η οποία συνεχίζει την πορεία της για έκτη χρονιά, συνεργάζεται πλέον με τη Σχολή Τεχνών Εκατό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδρύθηκε το 2019 από τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη, και κατά τα πρώτα πέντε χρόνια φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Πορεία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, 228 πρωτότυπα θεατρικά έργα έχουν γραφτεί από 94 σπουδαστές, με πάνω από 30 έργα να έχουν αποδοθεί στη σκηνή.
Στη νέα της χρονιά, η Σχολή θα έχει τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη σε συντονιστικούς ρόλους, ενώ οι συγγραφείς Στρατής Πασχάλης, Βασίλης Κατσικονούρης, Μάνος Κουνουγάκης, Ανθή Τσιρούκη και Κατερίνα Λουκίδου θα φέρουν την εκπαιδευτική ευθύνη. Το διετές πρόγραμμα σπουδών είναι δομημένο σε δύο κύκλους, με τον πρώτο να εστιάζει στη θεωρία και την πρακτική της θεατρικής γραφής.
Οι εκπαιδευτικοί στόχοι φέρουν έναν διπλό προσανατολισμό: την ανάπτυξη της προσωπικής συγγραφικής φωνής των σπουδαστών και την ενίσχυση της δημιουργικής συνεργασίας. Η Ανθή Τσιρούκη αναφέρει τη σημασία της δημιουργίας στενών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων για την προώθηση της δημιουργικής ζύμωσης, ενώ ο Μάνος Κουνουγάκης τονίζει την ανάγκη ανακάλυψης της συγγραφικής ταυτότητας.
Στη Σχολή, σκοπός είναι η προώθηση νέων θεατρικών έργων και η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές γραφής, διατηρώντας πάντα επαφή με τρέχουσες τάσεις στον τομέα. Ο Κατερίνα Λουκίδου προσθέτει πως φέτος, υπάρχει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή της συγγραφής μέσω δοκιμής των κειμένων στη σκηνή.
Οι δάσκαλοι επισημαίνουν την επιρροή που έχουν οι προηγούμενοι καθηγητές, Θανάσης Τριαρίδης και Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, οι οποίοι δημιούργησαν ένα μοναδικό μαθησιακό περιβάλλον. Ο Μάνος Κουνουγάκης εξηγεί ότι το πάθος για τη λογοτεχνία είναι πιο σημαντικό από το ταλέντο, με τον νόημα της γραφής να επικεντρώνεται στην προσωπική έκφραση.
Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής φαίνεται να έχει εργαστεί σκληρά για να αναδείξει την ελληνική δραματουργία, και οι εκπαιδευτές ελπίζουν ότι οι σπουδαστές τους θα συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σεμινάρια και εργαστήρια, με στόχο τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Έναρξη μαθημάτων προγραμματίζεται για 7 Οκτωβρίου 2024, με αιτήσεις να γίνονται μέχρι 24 Σεπτεμβρίου 2024.
Πηγή: naftemporiki.gr