Συντήρηση και Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Μεσοπόταμο

Συντήρηση και Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Μεσοπόταμο

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2021 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συντήρησης του Βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου στον Μεσοπόταμο. Από τις 27 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση των εργασιών, οι οποίες περιλάμβαναν διερευνητικές τομές σε όλες τις επιφάνειες του ναού, καθαίρεση μεταγενέστερων επιχρισμάτων και ασβεστοχρισμάτων, καθώς και εργασίες οριοθέτησης και στερέωσης.

Επιπλέον, εφαρμόστηκαν μη καταστρεπτικές μέθοδοι απεικόνισης και διάγνωσης για την τεκμηρίωση των χρωστικών που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες φάσεις τοιχογράφησης, προσφέροντας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις κατά τις εργασίες ήταν η αποκάλυψη τοιχογραφικού διακόσμου σε εκτενή περιοχή του ναού, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα, που δεν ήταν ορατός μέχρι πρότινος.

Όλες οι εργασίες διεξήχθησαν σύμφωνα με τη μελέτη συντήρησης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας. Ανάλογα με την πρόοδο, οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών προγραμματίζεται να συνεχιστούν το 2025. Σημαντική ήταν η συνεργασία με το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας σε όλα τα στάδια σχεδίασης και οργάνωσης του έργου.

Πηγή: naftemporiki.gr