Μετά και τη δεύτερη διανυκτέρευσή του στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των επαφών που έλαβαν χώρα σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, τις συμφωνίες που σύναψαν οι δύο πλευρές και τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν, κυρίως προς την Άγκυρα.

Πλέον, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και το πόσο εφικτό είναι τελικά να εγκριθεί από τους εταίρους ένα πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί σε τυχόν νέα πρόκληση. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει τους εταίρους να μη χαθεί άλλος χρόνος με τα «παιχνίδια» της Τουρκίας, στην οποία θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις της.

Πάντως, όπως αναγνωρίζει κυβερνητικό στέλεχος, αυτή η προσπάθεια-στόχος της ελληνικής πλευράς έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι την Παρασκευή, πέραν μιας δήλωσης στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η χώρα μας θα κερδίσει κάτι περισσότερο ουσιαστικό.

Όσον αφορά την πρόθεση της Κύπρου να επιμείνει στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και τα σενάρια περί διάσπασης της κοινής γραμμής με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τα απορρίπτει. «Έχουμε πει ότι πάντα είμαστε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζουμε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ένα πλέγμα κυρώσεων διαφορετικό από αυτό που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ, γενικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Προϋπήρχε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων από το καλοκαίρι του 2019. Έγινε αποδεκτό αυτό το πλαίσιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019», τόνισε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται τη Λευκωσία, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενόψει της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Πυλώνας σταθερότητας

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντως, στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά και τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, τις οποίες συσχετίζουν και με τον εκνευρισμό που παρατηρείται στο επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν. «Μιλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός βρέθηκε στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή, ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του σε ένα χρόνο, ότι προηγήθηκε επίσκεψη στην Κύπρο και δεν ακολουθεί επίσκεψη στην Τουρκία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και παραπέμπουν στη δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κάνοντας μια γενικότερη εκτίμηση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε ορισμένα σημειολογικά στοιχεία που καθιστούν την επίσκεψη αυτή «ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας. Είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά -και όχι στην αμερικανική πρεσβεία, όπως συνηθίζεται- αλλά και ότι δεν συνδυάστηκε με επίσκεψή του στην Τουρκία», αναφέρει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, υπέρ της χώρας μας.

Πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πλέον την Ελλάδα ως τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο, στην προσπάθεια επανόδου τους με ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από πολλά χρόνια. Και αυτή η συγκυρία, θεωρούν πολλοί, μπορεί να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας, ως μια σημαντική βάση στα θεμέλια του νέου γεωστρατηγικού χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

euro2day.gr

Πηγή: patrastimes.gr