Η ώρα της φετινής εφορίας έφτασε. Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν τον φετινό φορολογικό λογαριασμό. Είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να ακολουθήσει αμέσως μετά.

Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους διάφορους τρόπους εξόφλησης ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες

  • O φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πρέπει να εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τυπικά να λήγει σήμερα. Ουσιαστικά, όμως, στο πλαίσιο της παράτασης που δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 28 Αυγούστου, η πρώτη δόση μπορεί να εξοφληθεί χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος Αυγούστου μαζί με τη δεύτερη δόση.
  • O ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκκαθαριστεί μεταξύ 20 και 30 Αυγούστου με την έκδοση των σχετικών σημειωμάτων του φόρου σε περίπου 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα μπορεί αν εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο 2020.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους:

  1. Eφάπαξ, όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λαμβάνοντας μάλιστα έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού της οφειλής. Η έκπτωση δίνεται εφόσον το σύνολο της οφειλής εξοφληθεί έως και το τέλος Αυγούστου.
  2. Mε πιστωτική κάρτα κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι φόροι, όχι μόνο το σύνολο αλλά και κάθε δόση, μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  3. Tμηματικά με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που προσφέρει η εφορία. Οι φόροι, ακόμη και πριν λήξουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εντόκως. Το επιτόκιο, εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει την εξόφληση των φόρων σε περισσότερες από 12 δόσεις, προσαυξάνεται κατά 1,5 μονάδα. Η ελάχιστη δόση για τον οφειλέτη είναι 30 ευρώ και το ύψος της δόσης εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.
  4. Mε πληρωμή όποιου ποσού διαθέτει ο φορολογούμενος έναντι της οφειλής του κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό χρεώνεται περισσότερες προσαυξήσεις σε σχέση με την πάγια ρύθμιση. Μειώνει όμως τις πιθανότητες να ληφθούν εναντίον του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις.

Πηγή: patrastimes.gr