Τη μεγαλύτερη άνοδο από το ξεκίνημα της πανδημίας σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών για τον μήνα Δεκέμβριο, την ίδια στιγμή που το 2020 έκλεισε με αύξηση μεν, κατά 3,3%, σημειώνοντας όμως επιβράδυνση, λόγω κορωνοϊού σε σχέση με το 8,2% που είχε κλείσει το 2019.

Οι προσδοκίες πάντως των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι σαφώς βελτιωμένες στο τέλος της χρονιάς όπως προκύπτει από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο δίκτυο του Spitogatos (www.spitogatos.gr), με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα: Κι αυτό με το δεδομένο ότι η άνοδος ως προς τις μέσες τιμές πώλησης τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους ήταν σε μηνιαία βάση στο 0,7%, η υψηλότερη μέση τιμή, για πρώτη φορά, από τον Ιανουάριο του 2020. Πέρυσι ο Ιανουάριος ξεκίνησε δυναμικά με μηνιαία άνοδο 0,9%, ωστόσο στη συνέχεια, ακριβώς λόγω του κορωνοϊού, υπήρξαν και μήνες (Απρίλιος- Μάιος) με πτώση, έστω και οριακή στο 0,2%, όσον αφορά τις τιμές πώλησης, αντικατοπτρίζοντας και την ανησυχία των πωλητών.

Οι τιμές πώλησης/ ενοικίασης στο δ’ τρίμηνο
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την έξαρση των κρουσμάτων και το νέο lockdown από τον Νοέμβριο και μετά. Η άνοδος που καταγράφεται πανελλαδικά ως προς τιμές πώλησης είναι στο 2,7% με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ ανά τ.μ. από 1.519 ευρώ ανά τ.μ. στο δ’ τρίμηνο του 2019, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι η άνοδος και στα ενοίκια, στο +2,8%, με τη μέση τιμή σε όλη την ελληνική Επικράτεια να διαμορφώνεται στα 7,33 ευρώ ανά τ.μ. από 7,13 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειωτέον ότι συνήθως οι τιμές που δημοσιεύονται καταλήγουν να είναι χαμηλότερες ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα επιχειρήσει ο υποψήφιος αγοραστής, το διάστημα της αποπληρωμής, τη χρηματοδότηση κ.τ.λ..

Ειδικότερα για τις πωλήσεις κατοικιών, για την Αθήνα, τον Πειραιά και συνολικά την Αττική όλες οι περιοχές σημείωσαν άνοδο ως προς τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες, με εξαίρεση ωστόσο το κέντρο της Αθήνας:

Χαρακτηριστικά στο κέντρο η μέση τιμή είναι στα 1,528 ευρώ ανά τ.μ. στο δ’ τρίμηνο του έτους με πτώση 1,4%. Η υψηλότερη μέση τιμή στην Αθήνα (και συνολικά στην Αττική) παρατηρείται, όπως είναι εύλογο στα νότια προάστια με 2.642 ευρώ ανά τ.μ. (+2,6% μεταβολή σε ετήσια βάση) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 2.314 ευρώ ανά τ.μ. (+4,1%). Την υψηλότερη αύξηση σε όλη την Αττική, της τάξεως του 7% σημειώνουν τα δυτικά προάστια όπου πλέον οι ζητούμενες τιμές έχουν σκαρφαλώσει στα 1.333 ευρώ ανά τ.μ..

Αντίστοιχα σημαντική αύξηση, από 3,2% έως 5,9%, σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο όσον αφορά τις τιμές στη Θεσσαλονίκη και τους περιφερειακούς δήμους, αν και στο υπόλοιπο του νομού παρατηρείται πτώση κατά 1,4% σε ετήσια βάση για το δ’ τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Οσον αφορά τα ενοίκια, η εικόνα στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας διαφοροποιείται: Στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια αλλά και τον Πειραιά παρατηρείται πτώση ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές για ενοικιάσεις στα δυτικά προάστια, φθάνοντας τα 6,67 ευρώ ανά τ.μ.. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές σημειώνουν πτώση κατά 4,7% με τη μέση τιμή στα 8,89 ευρώ ανά τ.μ. στο δ’ τρίμηνο του 2020, στα νότια προάστια, με την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίου παρεπιπτόντως, η τιμή ανά τ.μ. είναι πλέον στα 10 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας μειωθεί κατά 5% σε σύγκριση με το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2019, ενώ στον Πειραιά η πτώση τοποθετείται στο 3,5% με μία μέση τιμή στα 7,4 ευρώ ανά τ.μ.. Στον αντίποδα μετά τα δυτικά προάστια, άνοδος κατά 9% καταγράφεται και στα ανατολικά προάστια με μία μέση τιμή στα 6,4 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα βόρεια η άνοδος είναι κοντά στο μέσο όρο ανά την Ελλάδα, στο 2,9% φθάνοντας τα 8,57 ευρώ ανά τ.μ..

Για τη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο η άνοδος είναι μικρή, στο 1,8% με μέση τιμή στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σημαντική πτώση κατά 8,4% σε ετήσια βάση καταγράφεται στο υπόλοιπο του νομού, με τη μέση τιμή στα 3,16 ευρώ ανά τ.μ.

Πηγή: patrastimes.gr