Μπορεί η έρημος Σαχάρα να τροφοδοτήσει ενεργειακά το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες δεκαετίες; Στο ερώτημα αυτό απαντά θετικά η βρετανική εταιρεία ενέργειας Xlinks, που φιλοδοξεί μέσω ενός ενεργειακού προγράμματος 25 δισ. δολαρίων στην Αφρική να δώσει λύση στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και σχετίζονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την εξασφάλιση χαμηλού κόστους ισχύος από βιώσιμες πηγές, διατηρώντας παράλληλα ένα αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπό σχεδιασμό πεδίο παραγωγής ενέργειας τοποθετείται στην έρημο Σαχάρα, όπου θα αναπτυχθούν ηλιακά και αιολικά πάρκα και στη συνέχεια η αποθηκευμένη ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου θα φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των αναγκών του.

Ειδικότερα, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση για ενέργεια είναι υψηλότερη και η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από εβδομάδα σε εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η αποθήκευση ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της παραγωγής και της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν υπάρχει η τεχνολογία ώστε να αλλάζει η ισχύς της μεταξύ εβδομάδων ή εποχών. Η 9μελής ομάδα της Xlinks θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα ενεργειακά ζητήματα είναι δυνατόν να ξεπεραστούν με την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη Σαχάρα, καθώς στην έρημο καταγράφονται υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδικά στη δυτική Σαχάρα, εκτός της απρόσκοπτης ηλιακής ακτινοβολίας, το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από σταθερά ισχυρούς ανέμους από τον Ατλαντικό Ωκεανό, που μπορούν να αξιοποιηθούν από αιολικά πάρκα. Εκτός των περισσότερων ωρών άμεσου φωτός όλο τον χρόνο, η πιο σημαντική παράμετρος του εγχειρήματος στη Σαχάρα είναι η σαφώς φθηνότερη απόκτηση μεγάλων εκτάσεων, που θα μετατραπούν σε ηλιακά και αιολικά πάρκα.

Υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μήκους 3.800 χιλιομέτρων

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τις αρχές του Μαρόκου για το αδειοδοτικό καθεστώς της κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 10,5 GW, εκ των οποίων τα 7 GW θα προέρχονται από φωτοβολταϊκά πάρκα και τα υπόλοιπα 3,5 GW από αιολικά. Η ενέργεια που σχεδιάζεται να παραχθεί θα διοχετευτεί με υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση, μήκους 3.800 χιλιομέτρων, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει του σχεδιασμού του φιλόδοξου προγράμματος, η λειτουργία της πρώτης καλωδιακής σύνδεσης σε βάθος 700 μέτρων αναμένεται το 2027, με δυναμικότητα μεταφοράς 1,8 GW.

Η κατάσταση με την ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται, μάλιστα, να επιδεινωθεί τα επόμενα 15 χρόνια, αφού οι περισσότεροι από τους ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμα και αν επεκταθεί το δίκτυο παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ισχύς του θα παραμείνει μικρή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την Xlinks να υπολογίζει ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί στην αφρικανική ήπειρο θα είναι παρόμοιο με αυτό που πληρώνουν οι Βρετανοί καταναλωτές σήμερα.

Πηγή: patrastimes.gr