Οι τράπεζες ζητούν προμήθεια ακόμα και αν πληρώνετε στα γκισέ απευθείας από τον λογαριασμό σας – Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις

Όσοι θεωρούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν να πληρώνουν τους φόρους ή τυχόν οφειλές προς την εφορία θα πρέπει να αποφύγουν την πληρωμή στο γκισέ της Τράπεζας. Με το πρόσχημα της αποθάρρυνσης του συνωστισμού στα ταμεία και της ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Οι εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε την προμήθεια είναι οι εξής:

Η πληρωμή μέσω e-banking για όσους έχουν κωδικούς για ηλεκτρονική τραπεζική σε μια ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες.
Η πληρωμή μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ΑΤΜ. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά μεγάλη εξοικείωση με το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καθώς θα πρέπει να περάσει σωστά τον κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης .
Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ-APS) των τραπεζών. Εδώ η πληρωμή είναι πιο άνετη, καθώς πληρώνει κάποιος είτε με χρεωστική κάρτα και μετρητά και μπορεί να προσφύγει στην βοήθεια κάποιου υπαλλήλου του υποκαταστήματος.
Η πληρωμή φόρων στο ταμείο της τράπεζας χωρίς προμήθεια είναι εφικτή μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων:

Όσοι είναι άνω των 70 ετών.
Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
Τα άτομα με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
Οι κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ εισπράττονται τα δημόσια έσοδα που αφορούν:

α. Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση της “Ταυτότητας Οφειλής” (Τ.Ο.) ή της “Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής” (ΤΡΟ), οι οποίες εκδίδονται για κάθε χρέος και το ακολουθούν μέχρι την εξόφλησή του.
β. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
γ. e-Παράβολο, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
δ. Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και ρυθμισμένες ή μη οφειλές που βεβαιώνονται στα τελωνεία.

Σημειώνεται τέλος ότι το σύστημα πληρωμών μέσω Taxisnet δέχεται κάρτες πληρωμών έκδοσης των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τράπεζας Eurobank Ergasias, Τράπεζας Πειραιώς, Attica Bank, HSBC, καθώς και των Συνεταιριστικών Tραπεζών. Η αποδοχή της πληρωμής μέσω των καρτών πληρωμών των ανωτέρω πιστωτικών ιδρυμάτων εξαρτάται από την πιστοδοτική πολιτική κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

Πηγή: patrastimes.gr