Άνοιξε χθες η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας καλούνται οι μη μισθωτοί να δηλώσουν το ύψος των εισφορών που θα επιλέξουν να πληρώσουν για το 2021.

Μετά την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16) βάσει εισοδήματος, η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι τον Φεβρουάριο την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, αυξάνοντας όμως την κατώτατη εισφορά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για το 2020, προτού μάλιστα ενσκήψει η πανδημία στη χώρα, το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών είχε επιλέξει τη μικρότερη δυνατή εισφορά, κάτι που όμως συνεπάγεται και χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες, με την 1η να εκκινεί από τα 210 ευρώ άθροισμα εισφορών για Κύρια Σύνταξη (155 ευρώ) και Υγειονομική Περίθαλψη (55 ευρώ) και την 6η και τελευταία κατηγορία να φτάνει σε άθροισμα εισφορών 566 ευρώ μηνιαίως (500 ευρώ και 66 ευρώ αντίστοιχα).

1

Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ και μόνο για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι εξ αυτών είναι υπόχρεοι ασφάλισης και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες: Για την επικούρηση, η 1η κατηγορία περιλαμβάνει εισφορά 42 ευρώ και η 3η κατηγορία 61 ευρώ, ενώ για το εφάπαξ η 1η κατηγορία περιλαμβάνει εισφορά 26 ευρώ και η 3η κατηγορία 37 ευρώ.

3
• Αγρότες

Ειδικά για τους αγρότες, ισχύουν για το 2021 ειδικές μεταβατικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία πληρώνουν μειωμένες εισφορές οι οποίες εκκινούν από τα 123 ευρώ για την 1η κατηγορία και φτάνουν στα 332 ευρώ για την 6η και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία.

7

Έτσι, οι αγρότες από το 2022 θα πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερες εισφορές, δηλαδή 125 ευρώ μηνιαίως για την 1η κατηγορία και 339 ευρώ μηνιαίως για την 6η και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία.

• Νέοι

Μόνο για όσους μη μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει ως τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Σε αυτήν οι εισφορές ανέρχονται σε 93 ευρώ για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και 33 ευρώ για την Υγειονομική Περίθαλψη, σύνολο μηνιαίας εισφοράς 126 ευρώ.

• Πώς δηλώνεται η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) έχουν τη δυνατότητα ως τις 31 Ιανουαρίου να επιλέξουν το ύψος των μηνιαίων εισφορών τους για όλο το έτος. Αφού εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr, ακολουθούν τη διαδρομή Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία.
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης.
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας.
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.
  • Καταχωρίζεται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης.
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρισης αυτής.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση θα παραμείνουν για όλο το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας λήγει την 31η Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: patrastimes.gr